Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Welke Luiers voor jouw Baby

luiers

Een kind hebben neemt veel tijd in beslag, en brengt veel vragen met zich mee. Vooral als het jullie eerste kind is. Een vraagstuk waar beginnende ouders vaak mee worstelen is “welke luiers zijn het beste voor mijn baby?”. Je wilt natuurlijk het beste voor jouw kind. In dit artikel probeer ik jou op weg te helpen in de wereld van de verschillende luiers. Waar je bijvoorbeeld op moet letten, en welke maten het meest geschikt zijn voor jouw baby.luiers

 

Wat is belangrijk

 

Het is een fabel dat een dikkere en een grotere variant het beste is. Je moet naar een aantal punten kijken, hoe snel neemt hij urine op, kun je hem gemakkelijk aan en uit doen, en hoe is de pasvorm. Dit moet allemaal goed op elkaar aansluiten, hij kan dan wel snel en gemakkelijk urine opnemen, maar wanneer hij te groot is zal het er toch uit gaan lekken.

 

  • Pasvorm
  • Snelheid van urine opname
  • Gebruiksgemak

 

De maat

 

Pasgeboren baby
Een baby die net is geboren draagt in de meeste gevallen maat 1, deze maat is geschikt voor baby’s van 2 tot 5 kilo. Ook beschikt maat 1 over een speciale toplaag, omdat de huid van een pasgeboren baby erg gevoelig is. Maat 1 heeft een extra sterk absorberend vermogen, dit omdat pasgeboren baby’s alleen nog maar melk drinken. Dit maakt de ontlasting een stuk vloeibaarder. Een variant met een plasindicator is ook aan te raden voor een pasgeboren baby, dit omdat het op die leeftijd lastig is te voelen of ze ook daadwerkelijk hebben geplast.

 

Paar maanden oude baby
In de meeste gevallen kun je na een paar maanden overstappen naar maat 2, die zijn geschikt voor baby’s van 3 tot 6 kilo. Al zit maat 2 wel erg dichtbij maat 1, er zit niet veel verschil in. Maar vaak zie je dat er een trede wordt overgeslagen, en wordt er direct overgestapt naar maat 3. Maat 3 is voor baby’s van 4 tot 9 kilo. Wanneer je kind een zogenaamd dreumesje is, kan ik je maat 4 aanraden, geschikt voor baby’s van 7 tot 18 kilo. Dit is ook de maat die je het meeste gaat gebruiken, een voorraad inslaan is dan ook geen overbodige luxe.

 

Bijna zindelijke baby
Een bijna zindelijke baby draagt meestal maat 5. In de periode dat hij of zij bijna naar het potje kan, wordt door de meeste ouders een broekje gebruikt. Ook voor de nachtelijke uurtjes zijn er speciale broekjes te koop.

 

Wasbaar of wegwerp

 

Vroeger was er alleen maar de wasbare variant, maar tegenwoordig is voor de meeste ouders de wegwerp de standaard. Echter zijn er nog genoeg ouders die de wasbare variant wel gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat je met een wasbare gemiddeld €450 kan besparen. Het nadeel is echter dat je tot wel €400 moet investeren, dat is vaak ook de reden waarom mensen voor wegwerpluiers kiezen. De wasbare types die je tegenwoordig kunt kopen zijn gemaakt van (eco)katoen, kunstvezel of bamboe. Maar uiteindelijk hangen de kosten ook af van het type die gebruikt wordt. Ook is gebleken dat kinderen met een wasbare variant vaak eerder zindelijk zijn, ook dit kan kosten besparen.