Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Welke opleiding heb je nodig voor GGZ?

Werken in de ggz

Ben je het liefst praktisch bezig en vind je het ook nog eens leuk om met mensen samen te werken? Ligt het ook in je aard om anderen te helpen? En beschik je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je ook van afwisseling binnen je werk? Kies dan voor een opleiding verzorgende IG, ook wel bekend als Geestelijke Gezondheidszorg. 

Tijdens de opleiding verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) in de geestelijke gezondheidszorg verleen je zorg in bijvoorbeeld een GGZ instelling, algemeen psychiatrisch ziekenhuis, regionale instelling voor beschermende woonvormen, kinder- en jeugdpsychiatrische instelling, instelling voor verslavingszorg, instelling voor forensische zorg, de thuissituatie of een combinatie hiervan. Je kan dus met deze opleiding uiteindelijk werken in de GGZ.

Wat doe je tijdens je werk?

Tijdens je werk biedt je basiszorg en ondersteuning aan zorgvragers van alle leeftijden, met laag- tot gemiddeld complexe psychosociale of psychiatrische stoornissen of ook wel verslavingen. Dit wordt ook uitgelegd bij het zorg uitzendbureau.Je controleert het medicijn gebruik van de zorgvrager en dient ook medicatie toe. 

Werken in de ggz

Je zou ook tijdens je werk terecht kunnen komen in een crisissituatie. BIj een crisissituatie verleen je de eerste noodzakelijke zorg en schakelt vervolgens direct een verpleegkundige of leidinggevende in. Je moet dus erg geduldig kunnen zijn en mensen moeten op je kunnen vertrouwen. 

Maar eerst: toelating voor de opleiding

Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een VMBO diploma, theoretisch gemengd of kader beroepsgerichte leerweg. Je hebt ook voldoende aan een LBO diploma als je minimaal drie vakken op een C niveau heb, waaronder Nederlands. Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO kan je ook toegelaten worden. Of een diploma van minimaal vergelijkbaar niveau. Ben je al begonnen met een MBO opleiding en heb je een diploma in niveau 2 of 3, dan ben je ook welkom voor de opleiding. 

Voldoe je niet aan deze eisen en ben je 21 jaar of ouders dan kun je ook op basis van je (werkervaring een verzoek tot toelating indienen.