Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Quercitine, is het echt zo goed voor je gezondheid? 

Er is de voorbije jaren al heel wat gezegd en geschreven over quercitine. Steeds vaker is het dan ook zo dat experten benadrukken dat er aan deze zogenaamde bioflavonoïde enkele zeer interessante voordelen zijn verbonden. Het spreekt voor zich dat mensen vaak heel wat interesse hebben in deze voordelen, maar daarnaast stellen velen zich eveneens de vraag of er dan niet mogelijks ook sprake is van bijvoorbeeld bepaalde nadelen of bijwerkingen. In ieder geval, als je graag meer over deze stof te weten wenst te komen is verder blijven lezen zeker de boodschap. 

Dit zijn de belangrijkste voordelen van quercitine

De interesse in de stof quercitine en dan uiteraard vooral in de voordelen die ze weet te realiseren is door de jaren heen sterk toegenomen. Dat hoeft ook niet te verbazen. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat er best een aantal niet onbelangrijke voordelen aan deze stof verbonden zijn. Om te beginnen kan er bijvoorbeeld worden vastgesteld dat ze verantwoordelijk is voor een verminderde aanmaak van het zogenaamde histamine. Dit zorgt ervoor dat deze stof een belangrijke meerwaarde kan realiseren voor het leven van mensen met allergieën. 

Naast bovenstaande is het zo dat er ook nog een aantal andere voordelen aan toegeschreven kunnen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de krachtige, antioxiderende eigenschappen waarop je kan rekenen. Voor quercetine geldt dat ze het immuunsysteem kan stimuleren wat onder meer als gevolg heeft dat de zogenaamde oxidatieve stress afneemt. Het betreft hier de voornaamste stress die verantwoordelijk is voor een vroegtijdige veroudering van onze cellen. 

Cardiovasculaire bescherming

Naast bovenstaande is het zo dat er ook sprake is van een bepaalde cardiovasculaire bescherming. Naar alle waarschijnlijkheid is het zo dat je wel al eens hebt gehoord van het feit dat een glas rode wijn drinken gunstig kan zijn voor je hart en bloedvaten. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van de bioflavonoïden. Het gaat hierbij dan niet alleen om resveratrol, maar ook zeker om quercetine. Bovendien geldt voor quercitine dat ze er eveneens bekend om staat over een uitstekende wisselwerking te beschikken met vitamine C. Ook dat is zeker en vast mooi meegenomen.

Waar tref je quercitine allemaal in aan?

In eerste instantie is het belangrijk om te weten in welke verschillende voedingswaren je quercitine allemaal precies aan kan treffen. Wat dit betreft kan je onder meer denken aan knoflook waar ze het meest actieve ingrediënt van vormt. Voor knoflook geldt dat het algemeen bekend is dat ze over heel wat gezondheidsvoordelen kan beschikken waardoor ze ontzettend populair is geworden. Ben jij geen directe fan van knoflook? Dan kan je quercitine ook terugvinden in met name:

  • Druiven en bessen;
  • Koolsoorten; 
  • Thee;
  • Appelen;

Ook in bijvoorbeeld sperziebonen is een bepaalde hoeveelheid van quercitine terug te vinden. Het feit dat ze in zoveel verschillende voedingswaren aanwezig is zorgt ervoor dat er in de praktijk eigenlijk eerder zelden sprake is van bepaalde tekorten. Zijn die er toch? Dan kunnen deze eveneens worden opgevangen door de inname van bepaalde tabletten. Let wel, zoals steeds blijft het eigenlijk voor jouw gezondheid vooral een aanrader om te zorgen voor een goed gevarieerd voedingspatroon.