Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Hoe overwin je een verslaving?

Als jij of iemand van wie je houdt een verslaving heeft, ben je niet alleen of het nu gaat om een verslaving aan nicotine, alcohol of andere drugs. Veel verslaafden hebben een vergelijkbare achtergrond, zoals een vorm van trauma, seksueel misbruik, experimenteel gebruik van drugs op de universiteit, zelfs de stress van te veel roem en fortuin zoals we zo vaak zien bij beroemdheden. De enige rode draad is dat verslaving draait om zelfmedicatie om met pijn om te gaan – of die pijn nu fysiek of emotioneel is.

Verslavingszorg

Er is een ton aan informatie over verslavingsherstel en er zijn altijd nieuwe theorieën en wetenschap die leiden tot nieuwe programma’s. Het aanbevelen van het beste programma of de beste manier om te herstellen van verslaving is een beladen onderwerp omdat elk individu op iets anders zal reageren.  Het is belangrijk om te weten dat er geen goede of verkeerde aanpak is – in feite is de enige juiste aanpak degene die voor jou werkt! Sommigen verslavingszorg nodig in de vorm van psychiatrische hulp of cognitieve gedragstherapie. En er zijn zelfs mensen die gewoon hun verslavingen “ontgroeien”. 

8 stappen die je kunt nemen om verslaving te overwinnen

  1. Speel niet het slachtoffer. Het is gemakkelijk om de schuld te leggen wanneer je verslaafd bent of met een verslaafde te maken hebt. Het is belangrijk om te begrijpen dat de verslaafde niet verantwoordelijk is voor zijn / haar verslaving, maar dat hij / zij de enige – en ziel – verantwoordelijkheid moet nemen om ervan te herstellen.
  2. Wees geduldig. Er kan meer dan één poging nodig zijn om het goed te doen. Sommige dagen kunnen moeilijker zijn dan andere.  Elke inspanning die je doet is een stap in de richting van je doel, en het is een essentieel onderdeel van de reis. Zelfs als iemand nog niet klaar is om te veranderen, maar ze nemen een paar stappen in de richting van herstel, ontvangen ze tools die hen later kunnen helpen.
  3. Onderzoek verslavingszorg. Er is geen enkele manier om verslaving te behandelen. Wat voor één persoon of zelfs voor veel mensen werkt, is misschien niet geschikt voor u of uw geliefde. Bovendien kan wat werkt voor iemand die verslaafd is aan heroïne anders zijn dan wat werkt voor een alcoholist.  Wat voor mannen werkt, kan anders zijn dan wat voor vrouwen werkt. En tieners hebben misschien een heel andere aanpak nodig.
  4. Krijg ondersteuning. Verslaving is geen acute ziekte. Gebruik de beschikbare bronnen om de ondersteuning te krijgen die u nodig hebt. Deze kunnen poliklinische behandelingsprogramma’s, counseling en ondersteuningsgroepen zoals AA omvatten. Er zijn ook kerk- en gemeenschap groepen en zelfs online groepen die kunnen helpen.
  5. Beweeg je lichaam. Lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van elke gezonde levensstijl.  Sommige mensen herstellen van alcohol en drugs met lichaamsbeweging alleen, simpelweg omdat ze zich niet elke dag slecht willen voelen wanneer ze proberen hun lichaam te bewegen. Dit geldt vooral voor sporters die verslavingsproblemen hebben gehad. Voor de gemiddelde persoon zal 30-60 minuten buiten lopen elke dag wonderen doen. 
  6. Eet een uitgebalanceerd dieet. Naast lichaamsbeweging is goed eten een ander belangrijk ingrediënt voor een succesvol herstel.  Wanneer u uw dieet verbetert, stabiliseert uw bloedsuikerspiegel, wat kan helpen hunkeren naar alcohol te verminderen en uw stemming te verbeteren. Lees hier meer over mijn aanpak voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.
  7. Ontdek alternatieve geneeswijzen. Veel mensen die herstellen hebben verhalen over unieke benaderingen die niet mainstream zijn. Er zijn veel holistische benaderingen die kunnen helpen bij het herstel van verslaving. Sommige hiervan omvatten acupunctuur, aromatherapie, kruiden, journaling, in de natuur zijn en meditatie.  Alles wat stress vermindert, zal je mentale en fysieke welzijn verbeteren. Dit betekent niet dat u niet ook een professioneel behandelplan moet zoeken indien nodig.
  8. Zet jezelf op de eerste plaats. Als je probeert te herstellen van een verslaving, is het belangrijk om jezelf je eerste prioriteit te maken.  Geef jezelf dus tijd en ruimte om te doen wat je moet doen. Mogelijk moet u afstand nemen van vrienden, nieuwe manieren zoeken om bezig en actief te blijven, of sterk afhankelijk zijn van uw familie en vrienden. En vergeet niet dat herstel een proces is, geen bestemming.