Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Hoe ga je om met rouw?

Rouw is een van de ergste dingen die je in je leven mee kunt maken. Het is een enorm zware periode. Je moet immers gaan accepteren dat je iemand mist en niet meer in je leven terug gaat krijgen. Het is een moeilijke periode waar iedereen een andere tijd voor nodig heeft. Het uitvaartcentrum Almelo ziet iedere week mensen in rouw en weet daardoor precies wat je kunt doen om er het beste mee om te gaan. Wil je weten hoe je het beste met rouw om kunt gaan? Lees dan snel de tips in dit artikel!

Tip 1: Alleen zijn

De eerste tip om om te gaan met rouw is om soms even alleen te zijn. Tijdens de rouwperiode heb je veel energie nodig. Alles dat je doet kost je ineens een stuk meer energie dan in de tijd dat je nog niet in de rouw was. Het is niet zo vreemd, want je lichaam is moe en op. Daarom is het niet heel vreemd om je af en toe even terug te trekken om even alleen te zijn met je gedachten. Blijf niet te lang alleen met je eigen gedachten zitten. Als je te lang in je eentje bent, kunnen de gedachten juist de overhand nemen. Daardoor kun je je nog slechter voelen.

Tip 2: Tijd

De tweede tip is om jezelf de tijd te gunnen. Iedereen heeft zijn of haar eigen tijd nodig om de rouw goed te kunnen verwerken. Het gehele rouwproces duurt een stuk langer dan je van tevoren misschien denkt. Het verlies en de rouw kunnen op de meest random momenten in je leven ineens weer terugkomen. Geef ook op die momenten jezelf de tijd om even te rouwen. De gedachte komt vaak terug op belangrijke datums of evenementen, zoals een verjaardag, een vakantie of een andere festiviteit.

Tip 3: Zoek hulp

De derde en laatste tip is om hulp te zoeken. Natuurlijk is het voor veel mensen echt een laatste redmiddel om op zoek te gaan naar hulp, maar je kunt ook in het begin van het rouwproces al naar een begeleider gaan. In veel plaatsen zijn ook speciale praatgroepen actief. Hier kun jij jouw verhaal delen met andere lotgenoten. Hou je het liever wat meer anoniem? Dan kun je ook op het internet met lotgenoten anoniem je verhaal delen.