Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Cholesterol: wat is het nou eigenlijk?

Vrijwel iedereen weet wel dat een te hoog cholesterolgehalte slecht voor je is, maar weinig mensen kunnen precies uitleggen wat cholesterol is. Cholesterol kan worden beschreven als een vet, dat lipide genoemd kan worden. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever en wordt meegevoerd door onze bloedstroom. Maar naast het feit dat het lichaam cholesterol zelf aanmaakt, krijg je het ook binnen via de voeding. Als je teveel cholesterol binnenkrijgt, kan dit zich gaan afzetten op de wanden van de slagaders. Dit zijn bijvoorbeeld de kransslagaders. Deze aders voorzien het hart van bloed. Wanneer je een teveel aan cholesterol op deze slagaders hebt, dan kan dit negatieve effecten hebben op de gezondheid.

Hoe kom je aan een te hoog cholesterolgehalte?

Een hoog cholesterolgehalte is niet zo simpel als men meestal denkt. Het is niet zo dat wanneer je teveel cholesterol hebt, je automatisch een te hoog cholesterolgehalte hebt. Er zijn namelijk verschillende vormen van cholesterol. Sommige vormen zijn goed voor je en kun je dus prima in je lichaam hebben. Anderen zijn slecht. Deze slechte vormen zijn juist de basis van een te hoog cholesterolgehalte. Daarom moet je ervoor zorgen dat je gevariëerd eet en goed op je voedingspatroon let. De slechte vorm van cholesterol heet LDL cholesterol. Dit kan worden afgekort met LDL-C. Wanneer je LDL-C gehalte stijgt, dan wordt de kans verhoogd dat je last krijgt van hart- en vaatziekten. Hierom is het dus verstandig om regelmatig je cholesterolgehalte te laten controleren. Zo weet je zeker dat je niet in de gevarenzone zit.

 

Goed en gevariëerd eten

De slechte vorm van cholesterol zit onder andere in vet voedsel. Hoe meer vette dingen je binnenkrijgt, hoe hoger je cholesterolgehalte dus eigenlijk wordt. Daarom is het erg belangrijk dat je gezond eet en blijft eten. Wanneer je een te hoog cholesterolgehalte hebt, kun je dit niet per se meteen merken. Het is daarom een echte ‘sluipmoordenaar’. Er gebeuren namelijk wel allerlei nare dingen in je lichaam.