Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

34 weken zwanger Baby weetjes

Ben je 34 weken zwanger, dan is je baby op bijna de helft van zijn geboortegewicht. Gemiddeld weegt hij nu rond de 1700 – 1800 gram. De baby is ongeveer 40 cm lang.


Jouw lichaam


Je baarmoeder is verder uitgerekt en eindigt halverwege tussen je navel en je borstbeen. Het neemt daarbij de plek in van de longen en dat zorgt ervoor dat je je wat kortademiger kunt gaan voelen. Het is dus verstandig om daar bij geplande activiteiten rekening mee te houden. Ook kun je hierdoor minder trek hebben in eten of liever wat vaker kleine maaltijden eten in plaats van een grote maaltijd.

Door de zwangerschap heb je extra bloed aangemaakt in je lichaam. Zo’n 40 tot 50 % extra in week 34. Dat bloed is nodig voor de ontwikkeling van je baby, maar compenseert ook het bloedverlies tijdens de bevalling.

En nu we het toch over de bevalling hebben. Dat duurt als het goed is nog zo’n 8 weken. Maar het kan zijn dat je af en toe al wat harde buiken hebt. Dat zijn oefenweeën die je voorbereiden op het echte werk.


Hoe is het met de baby


De baby wordt met de week beweeglijker. Nadeel voor de baby is dat hij steeds minder ruimte krijgt. Vaak zal hij rond de 34 weken draaien zodat hij met het hoofdje naar beneden ligt. Zodat hij vast in de juiste houding ligt om geboren te worden. Ligt hij nog niet met zijn hoofdje naar beneden, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Babies kunnen nog tot week 36 zelf draaien. Na die tijd kan er nog in het ziekenhuis worden geprobeerd hem te laten draaien, maar dit is niet altijd succesvol.
Zijn beentjes kan hij niet meer strekken en daardoor ligt hij in de foetushouding. Hij is zo hard gegroeid en heeft daardoor simpelweg geen ruimte meer.

Ook zullen de longblaasjes zich in deze week nog ontwikkelen. Rond 34 weken komt er een stofje vrij waardoor de longetjes niet meer inklappen bij de geboorte.
Tevens vinden de laatste ontwikkelingen plaats aan het spijsverteringsstelsel, waardoor de baby na de geboorte kan poepen en plassen. Hij oefent ondertussen zelf al met veel te drinken van het vruchtwater. Daardoor heeft hij best vaak de hik. Je hele buik schudt dan op en neer.

En vanaf dit moment kan de baby instinctief de tepel vinden, wanneer die wordt aangeboden.

De nagels van de baby zijn aan het groeien en hebben nu de vingertoppen bereikt. De baby gaat de komende weken vooral in gewicht groeien en daarom krijgt hij wat vet onder zijn huid. Zijn huid wordt daardoor ondoorzichtig.