Baby and Mom

Tips en Hints voor u en uw baby!

Je baby veilig inbakeren: hoe doe je dat?

baby veilig inbakeren

Wanneer je baby maar lastig in slaap valt of regelmatig huilt, kan het inbakeren van de kleine de oplossing vormen. Bij het inbakeren van een baby wikkel je deze van de schouders tot aan de voeten in een stevige deken. Waarop moet je hierbij letten? Hoe voorkom je dat je baby te stevig wordt ingebakerd en bijvoorbeeld meer hinder dan comfort ondervindt van het inbakeren? In dit artikel vind je hier het antwoord op. 

Stop tijdig met het inbakeren van de baby  

Bij het inbakeren van een baby is het allereerst belangrijk om te onthouden, dat dit normaliter alleen in de eerste paar maanden gedaan wordt. Houd er daarnaast rekening mee, dat het inbakeren gedurende de kraamtijd wordt afgeraden. In deze fase heeft je baby lichamelijk contact nodig, om dichter bij elkaar te komen. Zodanig dat het kindje aan jou went en andersom, jij aan het kindje. 

Het tijdig stoppen van het inbakeren, vaak na circa vier tot zes maanden, is belangrijk om de reden dat je kindje in deze periode begint te rollen. Ook beweegt je kindje meer, dat belemmerd wordt door het inbakeren. 

 Aandachtspunten bij veilig inbakeren

Het inbakeren van je baby kan best ingewikkeld zijn! Je kunt een inbakerdoek te strak om het lijf van je baby te wikkelen, of juist te slap. Daarbij kun je een te dun doek gebruiken, maar ook een veel te dik doek. Met name in de zomer is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Je wilt voorkomen dat je baby het veel te warm krijgt als deze ingewikkeld is. Andersom wil je in de winter voorkomen dat je een baby inbakert in een romper of pamper met een hele dunne doek. Je kindje zal het als gevolg hiervan al snel te koud hebben. 

Tip: zorg er bovenal voor dat je kind voldoende ruimte heeft om zich te bewegen. Laat de beentjes van je kind bijvoorbeeld buiten de doek, wanneer deze zich steeds meer beweegt.